Ortodonti

Ortodonti

Çapraşık dişler kişilerin gülüşlerinde en fazla rahatsız olduğu sorunlardan biridir. Bunun yanında aralıklı dişler ve çenelerin birbirleriyle uyumsuzluğu gibi başka durumlar da hem diş dizilimini hem de genel yüz estetiğini olumsuz şekilde etkileyip çiğneme fonksiyonu ve dış görünüşü bozabilmektedirler.  Ortodontik tedavi de bu durumlarda oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir.

Diş Teli Tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için WhatsApp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Ortodontik bozuklukların nedenlerinde kalıtımsal faktörlerin rolü olduğu gibi etken daha çok çevresel faktörlerdir. Ağız hijyeninin aksatılması sebebiyle süt dişlerinde oluşan çürükler ve erken süt dişi kayıplarına bağlı oluşan yer kayıpları sebebiyle dişler sürmesi gereken yerleren farklı yerlerde sürer. Bu sebeple de çapraşıklık ve kapanış bozuklukları oluşur. Ayrıca ağız solunumu yapmak, parmak emmek, dudak veya dil emmek, tırnak ısırmak, kalem ısırmak, uzun süre biberon ve emzik kullanmak gibi alışkanlıkların uzun süreler devam etmesi de kalıcı iskeletsel problemlere yol açar. Bununla beraber çocuklarda sık görülen bademcik, geniz eti sorunları da zamanında müdahale edilmezse çene yüz sisteminde kalıcı bozukluklara neden olmaktadır.

Şeffaf ve Görünmez Diş Telleri

Diş teli tedavisinde gelişen yeni teknolojiler sayesinde gerek tel tedavisi şeffaf braketler ile saklanabilmekte, veya doğrudan şeffaf plaklar ile tedavi yapılabilmektedir.

Genellikle dişsel bozuklukların tedavisi için ideal yaş süt dişlerinin değişiminin tamamlanmak üzere olduğu, köpek dişlerinin değişim zamanı olan 10-12 yaş civarıdır. Ancak bazı çeneleri ilgilendiren problemlerde ve kötü alışkanlıkların bırakılmasında erken tedavi büyük önem taşır.  6-7 yaş civarında diş hekiminizden bir ortodontist konsültasyonu mutlaka istemelisiniz. Erişkinlerde rahatlıkla tedavi olabilir. Sanılanın aksine sağlıklı bir diş eti ile her yaşta dişleri hareket ettirmek mümkündür.

Tedavi süreci de merak edilen noktalardan biridir. Aktif tedavi ortalama 1,5-2 yıl sürer. Ancak zaman tedavinin şekline, hastanın yaşına, kooperasyonuna göre değişir. Daha kısa olduğu gibi daha uzun da olabilir. İşlemler ağrısızdır. Braketler dişinizin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve hiç acıtmaz. İlk takıldıkları birkaç günde dudak ve yanak içinde bazı yumuşak doku yaralanmaları yapabilir ama bu geçicidir.

Ağız bakımı süreçte en önemli noktadır. Ortodontik tedavi sırasında diş çürüme riski artar, bu nedenle braketler arasında besin artığının birikmemesi çok önemlidir. Her yemek sonrası dişler ve braket araları mutlaka temizlenmelidir.