Diş kayıpları, estetik açıdan ve sağlık açısından karşımıza çıkan en önemli sorunlardan biridir. Diş kayıpları; kişinin konuşmasını, çiğneme etkinliğini ve rahat gülümsemesini engelleyerek yaşam konforunu bozmaktadır. Temel olarak diş implantı çene kemiğinin içinde yapay kök görevi gören, diş protezinin yükünü çeken; sağlıklı çiğneme, konuşma ve estetik sağlayan, diş eksikliğinde uygulanan bir tedavi şeklidir.
İmplant Tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için WhatsApp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Uzun yıllar önce bu kayıpları giderebilmek için eksik dişlerin çevresindeki dişler küçültülerek sabit köprü protezler ya da eksik diş sayısı fazlaysa düşük konforlu hasta tarafından takılıp çıkarılabilen hareketli protezler yapılmaktaydı. Sabit köprü protezlerinde eksik diş çevresindeki sağlam dişlerin küçültülerek ömürlerinin azalması ve eksik alanda kemik kaybının devam etmesi, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerin de ağzı içindeki hareketliliği, zamanla benzer şekilde kemik kaybına sebep olması gibi olumsuzlukları yaşamamak adına biyouyumlu yani vücut dokularıyla uyumlu, insan sağılığına zararsız implantlar en önemli tedavi seçeneği haline gelmiştir.
Hem tek diş eksikliğinde hem birkaç diş eksikliğinde hem de tam dişsizlik durumlarında implant desteğiyle sabit protezler yapılabilmektedir. Bunun yanında hareketli protez kullanımında protezin konforunu arttırmak için de diş implantlarından faydalanılır.
İmplant cerrahisi sanıldığı kadar zorlu bir uygulama değildir. Buna rağmen kişinin genel sağlığının yerinde olması gerekir. Kalp, şeker, tansiyon rahatsızlıkları ve bazı kan hastalıklarında bunların yanında kemik metabolizmasını etkileyen bazı ilaçların kullanıldığı durumlarda konunun uzmanı hekimlerden yardım alınarak bazı önlemler eşliğinde implant uygulanabilir.
Kemik gelişimi devam eden genç yaştaki kişilerde gelişim tamamlandıktan sonra implant uygulanabilir. Baş ve boyun bölgesinden görülmüş radyoterapi ve sigara kullanımı tedaviyi olumsuz etkileyebilecek durumlardır.
İmplant yapımı öncesi hastanın ağız hijyeni iyi duruma getirilmelidir. Radyografik kontrollerle implant yapılacak alanlarda kemiğin ölçümleri yapılmalıdır. Yeterli kemik alanın olmadığı durumlarda kemik greftleri, bazı durumlarda implant uygulaması sırasında bazı durumlarda ise implant uygulamadan 3-6 ay önce kemik alana uygulanır.
Cerrahi sonrasında ağız hijyeni çok önemlidir. Hekimin kullanımını önerdiği ilaçları doğru şekilde kullanarak yara yerine iyi bakım sağlamalıdır. İlk hafta sigara kullanılmamalıdır. 1. Haftanın sonunda yara bölgesindeki dikişlerin alınması gerekmektedir. 3. Ayın sonunda(bekleme süresi kemiğin durumuna göre değişkenlik gösterebilir) implant üzerine protez yapımı başlayacaktır. Bu süreçte hasta aylık kontrolleri için kliniğimize başvurmalıdır.